De Nederlandse visserijsector op Hollandse garnalen (Crangon crangon) innoveert met als doel om de selectiviteit van de tuigen te verbeteren en om lichter te gaan vissen, onder andere binnen het Innovatieproject selectieve garnalenvisserij Waddenzee.
Innovatieproject selectieve garnalenvisserij Waddenzee
Binnen het Innovatieproject selectieve garnalenvisserij Waddenzee worden bestaande prototypes ter verbetering van de selectiviteit en om lichter te gaan vissen in de visserij op Hollandse garnalen (Crangon crangon) verder ontwikkeld. Dit gebeurt in een samenwerking tussen vissers, nettenmakers en wetenschappers van het onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research (WMR).
Innovatie in visserij op garnalen
Degenen met de beste ideeën voor tuigaanpassingen ter verbetering van de selectiviteit of vermindering van brandstofverbruik zijn vaak de vissers zelf. Of de door hen bedachte ontwerpen ook werken onder de ruige omstandigheden op zee is echter de vraag. Er zijn praktijktesten nodig om te zien hoe de tuigaanpassingen zich gedragen onder invloed van bij voorbeeld de waterstroming en de weerstand van de zeebodem. Wetenschappers verzamelen daarbij gegevens om met een objectieve blik te kunnen vaststellen of de aangepaste tuigen de gewenste resultaten opleveren.
Deze vorm van innovatie is duur: schepen worden ingezet die minder kunnen vangen dan normaal en de wetenschappers moeten worden betaald. Als er na een eerste testperiode een veelbelovend prototype ligt, wordt dit verder ontwikkeld om te zorgen dat er verdiensten mee gemaakt worden die het visserijbedrijf rendabel houden. Het innovatieproject selectieve garnalenvisserij Waddenzee, gaat over het laatste stuk van het innovatietraject: het gebruiksklaar maken van veelbelovende prototypes.
Verduurzamingsdoelstellingen
De verduurzamingsdoelstellingen, zoals het verbeteren van de selectiviteit van de tuigen en het lichter vissen, zijn vastgelegd in het VIBEG-akkoord met natuurorganisaties en de overheid. Mede voor deze doelstellingen heeft de sector bovendien het MSC-certificaat voor duurzame visserij gekregen. Met dit project wordt ook geanticipeerd op de aanlandplichtregelgeving die als doel heeft Europese vissers te laten innoveren om selectiever te vissen.
Waddenfonds
Het Waddenfonds heeft 60% financiering toegekend voor dit project. Het project is gestart in het najaar van 2018 en heeft een looptijd van vier jaar. De Nederlandse Vissersbond is penvoerder van dit innovatieproject namens de gehele garnalensector. Samen met de visserijorganisaties VisNed en PO Rousant voert de Nederlandse Vissersbond de organisatorische werkzaamheden uit om de innovatie mogelijk te maken.
Informatielinks
- Garnalensorteerrooster (grid) getest op de Noordzee (20 mei 2021)
- Proef “zeefmat” ZK 1 (17 september 2020)
- Aangepaste klossenpees getest op garnalenkotter WR-57 (23 april 2020)