Het MSC-certificeringstraject van garnalen is een samenwerkingsverband tussen de drie landen die het grootste aandeel hebben in de aanvoer van Noordzeegarnalen: Denemarken, Duitsland en Nederland. Samen zijn de garnalenvissers van deze landen verantwoordelijk voor zo’n 97% van de Europese aanvoer van Noordzeegarnalen. De volgende partijen zijn actief betrokken bij de MSC-certificering van de Noordzeegarnalenvisserij.
Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO)
Voor Nederland wordt het MSC-garnalen certificaat beheerd door de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO). Het is de verantwoordelijkheid van de CVO om er zorg voor te dragen dat het managementplan naar behoren wordt uitgevoerd door de CVO-leden en de daarbij aangesloten vissers.
De leden van de CVO bestaan uit de producentenorganisaties (PO’s):
- Rousant;
- Nederlandse Vissersbond;
- Noordelijke Visserij Alliantie;
- Urk.
Het bestuur van CVO bestaat uit vertegenwoordigers van de PO’s.
MSC-GbR
In Duitsland wordt het MSC-garnalencertificaat door de MSC-GbR beheerd. De MSC-GbR bestaat uit vier Duitse PO’s:
- Erzeugergemeinschaft der Deutschen Krabbenfischer GmbH;
- Erzeugergemeinschaft Küstenfischer der Nordsee GmbH;
- Erzeugergemeinschaft Tönning, Eider, Elbe und Weser w.V.;
- Fischereigenossenschaft Elsfeth e.G.
Bovenstaande PO’s bevinden zich in de Duitse deelstaten Niedersachsen en Schleswig-Holstein. Alle PO’s in Duitsland spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de duurzaamheid van de visserijactiviteiten en het promoten van de afzet van de gevangen vis van hun leden.
Danske Fiskeres Producent Organisation (DFPO)
Voor Denemarken wordt het MSC-garnalencertificaat beheerd door de DFPO. Dit is de Deense producenten-organisatie waarbij Deense garnalenvissers zijn aangesloten. Het is aan de DFPO om te zorgen dat de Deense garnalenvissers het managementplan naar behoren uitvoeren.
De DFPO heeft de volgende structuur:
- Ledenraad: zij is verantwoordelijk voor de statuten, het kiezen van het bestuur, het kiezen van de voorzitter en het uitzetten van beleid
- Bestuur en voorzitter: zijn verantwoordelijk voor het bepalen van de opvangprijs en het uitbetalen van deze opvangprijs indien een partij vis uit de markt wordt gehaald.
- Secretariaat: is verantwoordelijk voor de administratieve zaken van de PO.